Abam Jiwa Al-Hadi

My photo
JURUFOTO LANDSKAP MALAYSIA 0125079961

Sunday, October 23, 2011

THE BLUE STORM

Assalamualaikum.

Kebelakangan ini hujan dan ribut kerap melanda kawasan Penang di sebelah petang. Jadi, memang tadak chance langsung la nak buat gambar melainkan gambar hujan. Nak keluar shoot sunrise di awal pagi tau saja la, kalut nak bangun tidur, kalut nak mandi, kalut nak tukar pampers nak bancuh susu anak.. plan jam 6pagi boleh drag sampai pukul 7.

Baru-baru ni aku lepak di office sampai jam 7 malam sebab hujan terlampau lebat. Nak balik awal tak boleh, takut lencun sementara nak sampai ke kereta. Sebaik hujan berhenti aku terus turun, masuk dalam kereta dan start enjin. Tiba-tiba rasa anak mata bersilau akibat panahan petir di South Channel. Sekali pandang... naahhh!! Saat yang ku tunggu-tunggu. Terus tak jadi balik, pusing kereta ke tepi laut dalam kawasan parking tu jugak dan keluarkan gear.

Satu jam aku berdiri di situ sambil cuba meneka-neka kadar tembakan kilat di horizon. Dalam 50 shot, satu sahaja yang aku dapat yang boleh dikira "ok lah".. yang lain semua tak berapa menjadi. Dalam satu jam tu aku shoot lebih kurang 200 frame. Compo?? lantaklah asalkan dapat moment.

Ini pertama kali aku cuba shoot gambar kilat. Jadi tak pernah study tentang setting dan persediaan rapi. Aku cuma try & error. Tembak sampai lebam. Sampai jam 8 malam aku stop dan simpan barang sebab kilat dah makin kurang, dan aku pulak belum sembahyang.

Hasilnya seperti di atas. Sekeping gambar ke Barat untuk test shot dan sekeping gambar kilat dari South Channel. Thanks for viewing..

Abamjiwa

2 comments: