Abam Jiwa Al-Hadi

My photo
JURUFOTO LANDSKAP MALAYSIA 0125079961

Wednesday, June 29, 2011

I 'LIKE' INI GAMBAR

Salam ukhwah..

Baru2 ni saya ada participate dlm satu contest di 'muka buku' di mana contest ini memerlukan anda menghantar hasil kerja anda, kemudian pemenang akan ditentukan dengan kaedah siapa dapat 'like' paling banyak dialah pemenangnya. Seronok jugak. Nak tengok jugak orang like tak kerja kita tu?? 1st time saya cuba masuk contest macam ni sebab nak tengok bagaimana flow undian berlaku. Dan baru sekerat hari undian berjalan saya dah dapat buat satu kesimpulan yg agak sengal;

Pertama, jika saya ada ramai kawan, peluang saya amat cerah. Sebab lebih ramai kawan saya lebih banyaklah undian 'like' yg saya dapat. Katakanlah saya ada 4000 kawan dalam friendlist dan saya 'pm' link tersebut kepada semua kawan2 saya. Andaikata 50% dari kawan saya like gambar saya, saya dah ada 2000 undian 'like'.. best kan. Tapi bagaimana jika saya hanya ada 1000 org kawan dan saingan saya dalam contest tersebut ada 4000 org kawan???? Hehehe.. konpom lah saya tewas dengan majoriti yg amat banyak..

Kedua, jika saya ada 4000 orang kawan dan kebanyakan mereka bukanpun jurugambar atau ahli dalam seni gambar. Mereka tetap akan 'like' jika gambar saya itu buruk, blur, OOF atau sebagainya.. saya masih akan dapat undi tertinggi sebab saya ramai kawan. Tetapi jika saya tak ramai kawan, dan gambar saya itu mantap tahap dewata raya...undian 'like' kepada hasil kerja saya akan tetap tidak mencapai quota yang diperlukan untuk memenangi contest tersebut... nampak tak??? Lagi sekali saya gelak... hehehehe..
Konklusinya. contest seperti ini bukanlah satu medan untuk menentukan di manakah tahap kita sekarang ini. Ia sekadar suka2, mungkin mendatangkan faedah bagi sesetangah orang tetapi tidak bagi saya. Nak kata base on luck pun tak boleh jugak. Nak kata 'unfair' boleh jadi. Justeru, cara paling baik untuk menentukan level gambar2 anda patut berada ialah dengan contest yang gambar2 anda diadili oleh ahli-ahli yang professional.. Tak kira apa medium sekalipun, seni menjahit ke, seni buat putu mayung ke, seni rock kapak ke, dalam contest tersebut mesti ada juri professional..bukan dengan undian 'like'.

Sekian, terima kasih.

3 comments:

  1. dah mcm masuk akedemi fantasia.. wakaka

    ReplyDelete
  2. tu lah pasai.. dalam AF.. makin ramai org kampung peserta tu yg tengok AF lagi banyak la undian dia dapat.. kekekeke

    ReplyDelete
  3. sgt2 bersetuju....

    ReplyDelete