Abam Jiwa Al-Hadi

My photo
JURUFOTO LANDSKAP MALAYSIA 0125079961

Tuesday, November 15, 2011

BUKAN SEKADAR POTRET BIASA


Assalamualaikum.

Selain dari merakamkan pemandangan indah, peluang merakamkan saat-saat indah antara ibu dan anak adalah peluang yang amat aku nanti-nantikan. Planned shot begini agak rumit tapi aku suka. Pertama, moment begini bukan sekadar moment biasa. Kedua, aku dapat bermain strob... satu benda yang aku sangat jarang bermain dalam medium ni. Tapi bila main rasa sangat stim... :p .

Baru-baru ni aku dapat peluang untuk shoot adik ipar aku sendiri dan baby comelnya Muhammad Dyni Messi. Alhamdulillah... success. Dan aku berpuas hati dengan final presentation seperti di atas. Dalam sesi ni aku tidak mahu menonjolkan baby tu semata-mata. Tapi aku nak mesej yang jelas dapat disampaikan dalam gambar-gambar tersebut iaitu hubungan kasih sayang semulajadi antara seorang ibu dan anak. Lighting aku simple, seketul SB700, seketul 3rd party flash cap lipan bersama softbox dan backdrop kain putih/ hitam. Shoot guna lens ketat 80-200mm 2.8 the legend.

Directing pula agak kalut dan perlukan kesabaran yang tinggi sebab baby Dyni tu agak payah nak duduk diam. Kejap-kejap keyau, kejap-kejap minum susu hehe. jadi terpaksa la aku tunggu tunggu dan tunggu. Dan penantian aku tu nampaknya berbaloi. Moment yang aku nak tercipta akhirnya.. Enjoy

Abamjiwa
3 comments:

 1. terbaik abam... aku suka cara presentasi hang... tunggu posting yang nak mai plak...

  ReplyDelete
 2. hasil yg mengagumkan. boleh buat inspirasi.. sebaiknya baby waktu umur berapa bulan ye utk shoot mcm ni?

  ReplyDelete
 3. terima kasih saiful

  Samsiah, depends pada gambar mcm mana yg anda mahu. Saya lebih suka newborn tapi belum berkesempatan dan seriau gigi jugak nak handle baby yg kecil molek tu. jadi saya tunggu dlm usia sebulan baru saya shoot. :)

  ReplyDelete