Abam Jiwa Al-Hadi

My photo
JURUFOTO LANDSKAP MALAYSIA 0125079961

Friday, August 12, 2011

THE STARS OF RAMADHAN

Assalamualaikum dan salam ramadhan al-mubarak.

Lamanya tak posting entry... actually lamanya tak masuk blog ini walaupun blog aku sendiri. Sebab, biasalah langit tak selalunya cerah. Jadi musim sekejap jerebu sekejap hujan ni tak ada sangat yang best. Mujur lagi bulan ramadhan, jadi taklah terasa nak berjemur sangat. Takut dehydrated :).

Setelah dua bulan rasanya tidak terbongkok-bongkok mencari hasil, alhamdulillah semalam ada satu. Itupun terpaksa menahan pedih dan gatai satu badan gara-gara nyamuk pun nak buka puasa juga.

Rancangan asalnya nak bikin startrail bersama Azrie Nasrie, Rahim Al-Kajai dan SFahmie. Tetapi oleh kerana pada malam kejadian awan sangat tebal, hujan renyai-renyai pulak sebelum tu. Jadi, kami pun taktau apa yang kami nak shoot. Subject dah ada, lokasi dah plan dari minggu lepas. Tapi masing-masing blur sebab belum pernah lagi buat aksi merbahaya ini. Masing-masing main hentam sajalah janji ada itu rumah, ada itu bintang. Lantaklah..

Selepas lebih kurang 1 jam, terdapat lebih kurang 40 shots dalam SD aku, semuanya compo yang sama, setting ja mungkin berubah-ubah. Maklumlah pertama kali nak amik gambaq bintang, kalau tak kena gaya boleh keluar asap ikut celah-celah body kamera tu. Seriuosly aku dah tak ada duit nak angkat body baru.

Setelah percubaan demi percubaan, aku maintan pada setting 30" F9 ISO800.. untuk lebih kurang 30 frame. Dan setelah cuba di"timelaps"kan pada LCD kamera.. aku amat teruja sebab kena tambah koleksi SD card dan battery pack (duit lagi). Efect timelaps memang takleh blah.Konpom kena repeat dengan preparation yang agak dasyat. Kalau semalam kami duduk atas tikar sambil minum air mineral, untuk timelaps kami kena pasang khemah, buat unggun api, panggang seekor kambing, dan terbungkang di situ untuk 6 7 jam.

Jadi, tunggulah ye. InsyaAllah project ini akan berlaku tak lama lagi.

Dalam gambar ni aku letakkan leading line sebagai foreground dan terus lead masuk ke rumah buruk pada kedudukan RO3 tu. Biasa, kalau lokasi macam ni, compo masih buruk itu tandanya mata kita kena repair. Semua dah ada terpampang depan mata. Tak payah fikir teruk-teruk sambil garu-garu kepala dan tenggelam kasut dalam selut. Leading line dah ada, subject dah ada, background tu kena la pandai-pandai cari setting yang sesuai. Yang ni, aku refer gambar sahabat-sahabat yang pernah upload di AON tetapi tidak sebijik-sebijik. Sebabnya masa mereka shoot maybe ambience macam lain. Aku shoot ni bulan dok terpacak atas kepala. Jenuh jugak nak elakkan light polution. Bila ikut setting mereka, gambar jadi hampeh. Padahal gambar mereka cantik. Jadi kena la sendiri test. Ternyata exposure setting untuk malam berbintang-bintang ni masih bergantung pada ambience.

Jadi, aku masih menunggu kawan-kawan lain punya gambar. Ada yang dah naik ada yang belum. Adakah mereka ingin memekasamkan gambar mereka sehingga raya tahun depan?? Wallahu'alam. Kena tunggu gak la Rahim Al-Kajai oii.. tehehe.

Salam Ramadhan

Abamjiwa

No comments:

Post a Comment